Pizza to podstawa włoskiej kuchni. Kraj ten słynie z pizzy, a samo słowo pizza pochodzi od włoskiego słowa, które oznacza chleb. Pizza jest często spożywana jako posiłek lub przekąska i można ją znaleźć z wieloma różnymi dodatkami, takimi jak warzywa, mięso, ser, sosy i nie tylko.
Nie zaszkodzi wyjaśnić: co to jest pizza?
Pizza to pieczone danie pochodzenia włoskiego składające się z podpłomyka polanego sosem pomidorowym i serem.
Pizza to jedna z najpopularniejszych potraw na świecie. Jest to również jedna z najpopularniejszych potraw zamawianych w restauracjach. Istnieje od tak dawna, że istnieje wiele różnych rodzajów i stylów pizzy.
Pizza w historii i kulturze Włoch
Pizza to danie, które istnieje od czasów starożytnych. Uważa się, że pochodzi z okresu neolitu i było znany jako „chleb bogów”, ponieważ jest ważnym pokarmem dla ludzi.
Historia pizzy we Włoszech sięga czasów starożytnego Rzymu, kiedy chleb stał się podstawowym pożywieniem Rzymian. Pierwsze pizzę wypiekano wtedy w glinianych lub glinianych piecach i posypano sardynkami, oliwkami, anchois, serem, miodem lub owocami. Pizza dzisiaj to przede wszystkim danie zrobione z ciasta polanego sosem pomidorowym i serem, które można jeść ręcznie lub kroić na mniejsze plastry i jeść rękami jak kawałek ciasta.
Pizza we włoskich tradycjach kulinarnych
Pizza jest podstawą we włoskich tradycjach kulinarnych. Można ją znaleźć w wielu tradycyjnych przepisach, takich jak focaccia, focaccioli czy pizza al prosciutto. Została również dostosowana do gustów różnych regionów Włoch poprzez dodanie nowych składników, takich jak oliwki czy anchois.
Pizza we włoskich kuchniach regionalnych
We Włoszech pizza przekształciła się w różnorodne dania z różnymi składnikami i dodatkami. Istnieją również regionalne wariacje tego dania z unikalnymi składnikami i dodatkami. Z różnymi nazwami, takimi jak „calzone”, „bucatini all’amatriciana”, a lista jest długa. W niektórych regionach południowych Włoch pizza jest zazwyczaj pikantnym daniem zrobionym z cienkiego ciasta z sosem pomidorowym i serem. Najczęściej podaje się ją jako pojedyncze danie, ale można ją również znaleźć w wielu formach.
Pizza we włoskiej sztuce i literaturze
Pizza to potrawa, o której wspomina się w wielu włoskich dziełach literackich. Il Papa (Papież) był pod takim wrażeniem pizzy, że poprosił o podanie jej podczas jego koronacji.
W jednym ze swoich wierszy Giacomo Leopardi pisał o kobiecie, która czekała na powrót kochanka z pracy i przygotowanie mu pizzy. Jeden z bohaterów Carlo Collodiego, Pinokio, często jadł chleb polany serem i sosem pomidorowym, który nazywał „pizzaiola”. Pizza jest również wymieniona w Boskiej Komedii Dantego jako jedna z potraw spożywanych przez tych w piekle.